Com a metodologia d’aprenentatge, el treball per projectes en xarxa es basa en tres característiques clau de l’aprenentatge en línia (Pérez-Mateo i Guitert, 2010):
- L’activitat de l’estudiant, ja que es basa en la implicació i participació de l’estudiant en el seu propi procés d’aprenentatge. D’acord amb Borges (2007), l’estudiant és un subjecte actiu i protagonista del seu procés d’aprenentatge. Això implica que, com a estudiants, haureu de ser proactius i autònoms.
- La col·laboració entre estudiants, com a tret característic de l’aprenentatge en línia (Harasim, Hiltz, Turoff i Teles, 2000; Gros, 2004; McConnell, 2006). Efectivament, estem experimentant un canvi de concepte en l’educació, evolucionant d’un ensenyament basat en l’individualisme i la competició a l’aprenentatge en xarxa, més col·laboratiu i basat en el procés que duu a terme l’estudiant. En el transcurs de l’assignatura, doncs, aprendreu a partir de la interacció entre els companys i el docent.
- L’ús de TICcom a mitjà i medi, atès que tot el procés d’aprenentatge es vehicula mitjançant l’ús d’eines tecnològiques (Guitert, Guerrero, Ornellas, Romeu i Romero, 2008). D’aquesta manera, desenvolupareu tot el procés d’aprenentatge íntegrament en l’entorn virtual.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaCrec que amb aquests tres punts es resumeix molt bé el procés de crear un projecte en equip. M'agrada molt que ho hagis posat com a inici del blog, Toni.
ResponEliminaSense la proactivitat de cadascun dels components i la col·laboració entre tot l'equip, aquest no seria possible. I quan una de les dues coses falla, tot el projecte es veu aturat i molt perjudicat.
Alhora la utilització de les TIC condicionen totalment en com es fa el projecte: debats, gestió de fitxers, acords inicials, planificació... i moltes eines més que s'han d'establir i utilitzar pels membres en aquest àmbit i perquè el projecte tiri endavant.